Diana Haidemak – mobilitate de practică

Numele meu este Diana Haidemak şi sunt studentă în anul III la Universitatea „Nicolae Titulescu”, Facultatea de Drept, Specializarea Drept European şi Internaţional.

De când am terminat liceul mi-am dorit ca limba germană, pe care am studiat-o de la vârsta de 3 ani, să o pot folosi în profesia pe care o voi avea. Însă ocazia de a lucra în domeniul juridic în limba germană a venit mult mai repede. Am hotărât să particip la selecţia pentru o mobilitate de practică Erasmus pentru că am zis că aceasta ar putea fi o ocazie foarte bună de a învăţa cât mai multe lucruri noi, de a observa legislaţia din Germania, dar va fi şi o oportunitate excelentă de a îmi dezvolta vocabularul în limba germană.

Acum lucrez la biroul de avocatură Ehlers, Ehlers & Partner din München, Germania.

Ce am apreciat, a fost căldura cu care am fost primită şi disponibilitatea domnului avocat dr. P. Nikolai Ehlers de a-mi explica şi de a-mi povesti despre dreptul aerian, mai ales că până acum nu am mai avut contact cu acesta. Am avut minunata ocazie de a participa, pe data de 14 septembrie, la „The 10th Munich Liability Seminar”, o conferinţă organizată de European Air Law Association (EALA), dar nu numai de participa, dar de a îl şi ajuta pe domnul Ehlers, într-o mică măsură, la organizarea acesteia. Au fost dezbătute teme foarte interesante, cum ar fi: survolul asupra zonelor de conflict (cazul Ucrainei), Regulamentul (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European şi Consiliului, fumul toxic din aeronave şi altele. Ar trebui ca daunele morale pentru victimele unui accident aviatiac şi pentru familiile acestora să fie sporite? Aceasta a fost ultima întrebare dezbătută la care, evident, răspunsurile au fost împărţite, având în vedere că la discuţie au participat atât avocaţi ce reprezintă victimele, cât şi avocaţi ce reprezintă companiile aeriene. Însă după tot ce s-a discutat, cineva din public pune următoarea întrebare: Până la urmă cum putem noi judeca cât să primească, de exemplu, o mamă care şi-a pierdut copilul într-un accident de avion? Cum putem evalua ce sumă să primească pentru suferinţa şi pentru durerea pe care o simte? Întrebare ce a pus toată lumea pe gânduri…

În această perioadă de practică, nu a existat zi de lucru în care să nu învăţ ceva nou, în care să nu citesc ceva interesant. Recunosc, la început mi-a fost puţin greu, deoarece termenii de specialitate imi erau puţin străini, însă, după prima săptămână, mi-a fost mult mai uşor. Domnul avocat Ehlers a fost extraordinar şi îi mulţumesc pentru amabilitate, pentru răbdarea pe care a avut-o să-mi explice anumite lucruri şi pentru tot ce m-a învăţat. Dar experienţa mea Erasmus nu s-a limitat doar la birou şi casă, ci am avut ocazia să vizitez oraşul, să descopăr locuri superbe din Bayern şi să observ tradiţiile şi viaţa de zi cu zi a oamenilor din această regiune a Germaniei.

Nu regret nicio clipă că am ales să vin la această practică, deoarece în urma acestei experienţe am rămas cu amintiri frumoase, cu un bagaj de informatii noi şi cu planuri mari de viitor.