Rebecca Popescu – Universitatea Deusto, Bilbao, Spania

Povestea mea Erasmus

Eu sunt Rebecca Popescu, studentă în anul al doilea, specializarea„ Drept european și internațional”.

Cred că ceea ce ne diferențiază pe noi oamenii în măsura cea mai mare sunt visurile noastre!
Căci totdeauna vom deveni ceea ce am visat, ceea ce am gandit despre noi, ceea ce am luptat să avem și ceea ce am investit în noi.

Vezi tu, am constat că noi toți oamenii ne naștem și apoi cu toții murim, în același mod ciclic, și singura diferentă pe care o reclamă viața noastră este ceea ce facem între aceste evenimente-aceasta reprezintă viața ta și de aceea trebuie să cauți să o construiești măreață!
Așa a început și drumul de care mă bucur astăzi- pentru mine a fost un vis ce mi l-am creat în mod voit, să ajung să studiez în străinătate, în cadrul unui program de studii Erasmus.

Am ajuns în luna februarie în Bilbao, Spania, la Universitatea Deusto, una dintre cele mai renumite facultați de drept din țară.

Aici cred că am învățat într-adevăr ce înseamnă responsabilitatea, pentru că am înțeles că eu reprezentam în fața acestor oameni simbolul unei țări, comportamentul meu reflecta stereotipul unui popor, purtam pe umeri greutatea unei națiuni. Am înteles că oamenii percepeau România prin ceea ce eram eu! Și odată înțeleasă lecția asta nu îți poți îngădui să fii indiferent.
Îmi aduc aminte,spre exemplu, cum odată ploua tare (aici plouă aproape în fiecare zi) și am vazut în fața mea o doamnă cărînd două plase grele de cumpărături și fiind făra umbrelă se ferea de ploaie dupa acoperisurile mai mari ale clădirilor.
Am mers atunci la ea și i-am ținut umbrela mea; a fost atat de uimită cand i-am răspuns că sunt româncă încât m-a întrebat de două ori!

Ceea ce am apreciat cel mai mult la sistemul de învățămant de aici este faptul că m-au învățat să gândesc!
Dacă până acum înțelegeam firesc și repede noțiunile de la facultate, acum nu mai puteam reține doar „Statele membre trebuie să ia toate măsurile rezonabile(…)”, trebuia să mă întreb: ce înseamnă rezonabil? Cine decide ce este rezonabil? Care este marginea de discreție(margin of discretion-nu știu cum se traduce cel mai bine în românește) în stabilirea în fapt a ceea ce este rezonabil? etc.

Și de asemenea, aici parte din procesul de învățare este propria ta munca individuală ca și student , și nu gata de a primi toate informațiile de la domnii profesori.
E mult mai ușor să muncești și în felul acesta să înveți (pentru că vezi tu, e munca ta, ți-ai adus aportul ca să dobandești acea informație și nu ai primit-o gata procesată, fără să depui niciun efort personal) decât să înveți ca să muncești!

Dacă vrei să ieși și tu din cercul acesta ciclic care nu aduce cu sine niciun proces, dacă vrei să te descoperi pe tine însuți, oamenii și lumea întreagă, să mergi să studiezi în străinătate e cea mai bună alegere pe care o poți face ca și student și mai ales ca viitor jurist! Experiența pe care o dobândești aici, cât pentru o viață întreagă, fericirea de care te bucuri și împlinirea care îți satisface sufletul nu poate fi pusă nici în cele mai alese cuvinte.
Investește în tine!
AZI!

Pentru că totdeauna cuvintele noastre rămân încă prea sărace pe langă trăirea autentică, împartășesc cu voi cateva poze în speranța acelei vechi zicale: o poză face cât o mie de cuvinte!