Teodora Pătraşcu – mobilitate de practică

Numele meu este Teodora Pătraşcu şi sunt studentă în anul IV în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu.

Dat fiind că anterior avusesem parte de o moblitate de studiu Erasmus, hotărârea de a participa la selecţia pentru o mobilitate de practică a fost foarte uşor de luat, primul gând fiind acela de a repeta această experienţă. Ştiam tot ce presupune procesul de aplicare şi care sunt paşii de urmat aşa că nu mi-a fost foarte greu să decid în această privinţa. Evident că de dată această m-a motivat faptul că ni se dădea posibilitatea să cunoaştem cum stau lucrurile într-un birou de avocatură şi cum “se face practică” într-o altă ţară. Astfel, dat fiind că dorinţa mea este de a urma o carieră juridică internaţională, am considerat că era următorul pas de făcut şi în acelaşi timp o bună oportunitate la momentul respectiv. Bineînţeles, nu a fost de neglijat nici ideea de a călători într-o ţară străină.

Stagiul meu de practică s-a desfăşurat în Italia, Bologna, în cadrul biroului de avocatură De Capoa e Associati.

Din punct de vedere al locaţiei nu pot spune decât că a fost extraordinar, Bologna este pe de-o parte un oraş istoric, plin de tradiţie, oraşul în care se află cea mai veche universitate din lume iar pe de altă parte un oraş studenţesc, plin de tineri şi turişti, astfel încât, în funcţie de preferinţe poţi găsi acolo orice îţi doreşti.

Oamenii cu care am avut plăcerea să lucrez în cadrul studioului sunt nişte oameni minunaţi, am apreciat foarte mult că au fost deschişi şi dornici să facă toţi studenţii care se aflau acolo în practică să simtă că fac parte dintr-o echipă. Am avut ocazia să aprofundez tot ce înseamnă legislaţie europeană, mai ales în domeniul comerţului şi să particip la activităţi prin care în final am reuşit să îmi formez o idee mai clară despre ce presupune profesia de avocat. De asemenea, m-a bucurat foarte mult încrederea pe care aceştia ne-au acordat-o şi libertatea pe care ne-au oferit-o în a ne manifesta cunoştinţele şi părerile despre cazurile la care ei lucrau.

Este greu să rezum cele două luni în câteva rânduri, însă cel mai important şi ceea ce simt că ar caracteriza cel mai bine toată această perioada este sentimentul cu care am plecat de acolo şi anume de mulţumire pentru tot ceea ce am realizat. A fost o perioada minunată în viaţă mea, atât pe plan personal cât şi profesional, am apreciat tot ceea ce mi-a fost dat să trăiesc şi să învăţ acolo, am întâlnit oameni frumoşi, mi-am făcut prieteni noi şi am rămas cu amintiri imposibil de uitat.

Pentru toţi cei care încă au dubii în ceea ce priveşte o experienţă Erasmus, fie ea de studiu sau de practică, nu pot spune decât să va faceţi curaj şi să aplicaţi căci este o experienţă extraordinară, în care cu siguranţă nu va fi loc de regrete la final. Tot ce trebuie să ştiţi este că veţi avea mai multe de câştigat decât de pierdut, căci pe lângă avantajele ce ţin de partea profesională, tot ceea ce veţi trăi acolo, atât cu bune cât şi cu rele, toţi oamenii pe care îi veţi cunoaşte, toate reuşitele, se pot dovedi a fi în final cea mai frumoasă amintire a studenţiei.