Zsófia Török – Debrecen, Ungaria

Eu sunt Zsófia Török, studentă la Facultatea de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu, anul 3.

Știam totdeauna că vreau mai mult, vreau ceva nou, am simțit nevoia de o provocare. Dorința mea a fost să vizitez o altă țară, să cunosc un alt sistem de învățare. Am ales bursa Erasmus pentru că am considerat că poate să-mi ofere oportunitatea să aprofundez limba engleză și cunoștințele mele în dreptul internațional.
Am ajuns în Debrecen, Ungaria , Universitatea din Debrecen în februarie 2015. Ce m-a surprins imediat a fost amabilitatea oamenilor din oraș. Am ajuns în Debrecen la 3 dimineața, cu două valize, singură. După ce șoferul de autobuz m-a ajutat să chem un taxi a început viața mea de Erasmus. Am avut o primire călduroasă atât din partea profesorilor cât și din partea organizației International Exchange Erasmus Student Network (ESN) Debrecen. Prima săptămână a decurs repede cu rezolvarea chestiunilor administrative, alegerea finală a cursurilor. Chiar după primele săptămâni am cunoscut foarte mulți studenți din toate colțurile lumii: Germania, Franța, Finlanda, Dubai, Taiwan etc. Am știut după foarte scurt timp că am ales bine când am ales această universitate și acest oraș.

Cum sunt zilele mele acum?
Totdeauna sunt ocupată: dimineața cursuri și seminarii iar seara cu prietenii noi la diferite evenimente, exploatând orașul. Cursurile decurg altfel ca acasă, sunt mai interactive, studenții se implică activ. În cadrul cursurilor avem ocazia să prezentăm sistemul de drept al țării din care provenim. Căminul în care sunt cazată este unul modern şi utilat cu tot ce am nevoie, dar şi chiria este pe măsură. Chiar dacă Debrecen este mai mic oferă diferite oportunități de a petrece timpul liber: diferite concerte, aquapark, bazin de înot, spații verzi și multe alte.

Mi-a fost ușor să mă împrietensc cu ceilalți studenți, deoarece organizația ESN Debrecen în fiecare săptămână oferă ocazia să ne întâlnim și să ne cunoaștem la diferite evenimente: karaoke night, excursii tematice, proiecte caritabile. Aș putea să spun, că întâlnind atât de mulți oameni care provin din diferite părți ale lumii, a fost un șoc cultural, dar în același timp m-a ajutat să mă transform într-o persoană mai sociabilă, deschisă, fără prejudecăți.

Aș vrea să am un ceas magic cu care, chiar dacă nu opresc, dar măcar să încetinesc timpul. Constat cu tristețe și cu bucurie în același timp că a trecut deja jumătate din programul Erasmus. Sunt tristă pentru că mai am numai două luni la dispoziție, ceea ce mi se pare foarte puțin. Sunt bucuroasă că în aceste două luni am învățat, mi-am făcut prieteni noi, am călătorit, am porfitat de acest program la maxim, și știu că bursa Erasmus mai are de oferit foarte multe experiențe și mă va ajuta să mă dezvolt atât din punct de vedere profesional cât și social.

Aș vrea să-i încurajez pe colegii mei de acasă să aplice pentru această bursă, deoarece, știu că sună ca un cliche, dar este o experiență de neuitat. În acest scurt timp programul Erasmus m-a ajutat să văd viața altfel, atât pe plan universitar cât și pe plan personal, și abia aștept să aflu ce-mi mai rezervă în următoarele luni.